Първа копка на жп линията Септември - Пазарджик

До края на 2015 г. ще могат да се движат влакове със скорост 160 км./ч.

Снимка: Стилиян Гребеничарски

3899 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

В присъствието на Генералния директор на ДП „НКЖИ” инж. Милчо Ламбрев, заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров и Антон Гинев и търговското аташе на Република Австрия Михаел Ангерер, бе направена първа копка за модернизация на железопътния участък Септември - Пазарджик.

Отсечката представлява позиция 1 по проект „Модернизация на железопътния участък Септември - Пловдив”, финансиран по Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. След завършването си, стартираната днес отсечка ще представлява 16 километра двоен електрифициран железен път с възможност за движение със скорост от 160 км./ч. По този начин времето за пътуване между двата града ще се съкрати от 40 на 28 минути.

Изпълнител на модернизацията е българо-австрийският консорциум „Свителски - РВП  Кьоне”, съставен от Swietelsky Baugesellschaft m.b.H., Линц, Австрия и Ремонтно - възстановително предприятие Кьоне" АД, дъщерно на Железопътна Инфраструктура - Холдингово Дружество АД. Стойността по договора за позиция 1 е над 75                млн. лв. с ДДС, а срокът за въвеждане в експлоатация е краят на 2015 г.

Наскоро бе започнато преустройство и саниране на приемното здание на гара Пазарджик - втори етап. То е част от проекта "Рехабилитация на гарови комплекси по TEN - T мрежата” и трябва да завърши до края на тази година.

Подкрепи Economic.bg