Режат с 47.5% големите влогове в Bank of Cyprus

Решението за принудително привличане на средства от собствениците на депозити над 100 хиляди евро бе прието от Еврогрупата още през март като условие за предоставяне на кредит

Централната банка на Кипър одобри орязването с 47.5% на влоговете над 100 000 евро в най-големия трезор в страната Bank of Cyprus, което е част от европейския спасителен план, съобщи правителството в Никозия.  

Решението за принудително привличане на средства от собствениците на депозити над 100 хиляди евро за преструктуриране на банковия сектор в Кипър бе прието от Еврогрупата още през март като условие за предоставяне на кредит, за да излезе страната от тежката криза. Страната беше принудена да се съгласи с драстично орязване в банковия сектор, като ликвидира дори втория си трезор Laiki.

"Определеният от Централната банка окончателен процент е на ниво 47.5", посочи в комюнике заместник-говорителят на правителството Викторас Пападопулос.

Съгласуваният по време на мисията на тройката процент е значително по-нисък от първоначалната прогноза. По-рано се смяташе, че притежателите на тези влогове ще се разделят с 60% от парите си. На първия етап 37.5% от негарантираните депозити вече бяха трансформирани в акции клас А на банката, а 22.5% от средствата бяха замразени до окончателното изчисляване на “подстригването”.

Процедурата сериозно затрудни икономиката на страната и работата на компаниите, тъй като повечето от тях имат сметки с необходимите им за бизнеса оборотни средства в Банката на Кипър.

Според правителството решението за размера на “подстригването” е стъпка за стабилизирането на банката, а също и за кипърската икономика.

Коментари: 0