Ремонтират спешно 11 пътни съоръжения

Председателят на АПИ обеща прозрачна процедура за фирмите, които ще ремонтират участъците от магистралите "Тракия" и "Хемус"

"Най-важно е да се осигурят средства за ремонтите на пътните съоръжения. Това вече се случи на заседанието на МС, така че оттук нататък ние като експерти ще си свършим работата". Това каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров в предаването "Неделя 150" по БНР.

Председателят на АПИ обеща прозрачна процедура за фирмите, които ще ремонтират спешно участъци от магистралите "Тракия" и "Хемус". За целта кабинетът пренасочи 43 млн. лева, след като парламентът подкрепи правителството. "Говорим за тези три съоръжения на 61-67 километър от автомагистрала "Тракия" и прословутия виадукт "Бебреш" на автомагистрала "Хемус". Всички фирми, които преценят, че могат да изпълняват подобен род ремонти, имат опита, могат да го докажат, те ще си пуснат своите заявки и ние ще ги допуснем до процедурата. Предложили сме специално като актуални и спешни за ремонт общо 11 съоръжения. Разбира се, от експертизата, която направиха нашите експерти дадоха една глътка въздух за останалите 8 съоръжения по двете магистрали, които ще си минат по обичайната процедура, която евентуално ще се случи догодина", обясни Лазаров.

По думите му ресурсът за 11-те съоръжения е 58,8 млн. лв. с ДДС, а за ремонта на всички, които спешно се нуждаят от ремонт са необходими около 200 млн. лв. "Това е огромен ресурс, който държавата много трудно би намерила, затова се водят предговори с финансови институции", каза Лазаров.

"Състоянието на тези съоръжения се знае много отдавна. През 2003 г. започна масово обследване. Беше обхванат голям брой съоръжения - над 4000 като описание. В последствие базата данни беше продължена да се актуализира", обясни той.

Коментари: 0