Renault търси спасение от кризата в Африка

Третият най-голям производител на автомобили в Европа ще строи завод в Мароко за 1 млрд. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френският автомобилен производител Renault се насочва към африканския пазар, след като кризата продължава да свива продажбите в Европа. Френската компания, заедно с японския си партньор Nissan Motor, ще построят завод за сглобяване на автомобили за 1 млрд. евро в Мароко. Освен това Renault планира да изгради самостоятелно фабрика в Алжир.

"Африка се стабилизира", коментира Жан-Кристоф Куглер, старши вицепрезидент на Renault за региона. "По-добре е да заемем позиции сега, за да имаме нови двигатели на растежа, когато другите пазари започнат да узряват", допълва той.

Фабриката в мароканския град Танжер ще има капацитет от 400 хил. автомобила. За сравнение заводите на Daimler и BMW в Южна Африка имат капацитет от по 50 хил. автомобила годишно. Volkswagen може да сглобява по 100 хил. автомобила на година.

Renault е третият най-голям производител на автомобили в Европа, но дълговата криза в Еврозоната продължава да свива продажбите на този пазар. През първото полугодие компанията регистрира един от най-големите си сривове в продажбите, а броят на пласираните автомобили падна до нивата от 1995 г.

Според Куглер освен Африка, потенциал за ръст на продажбите има и в Латинска Америка. През тази година продажбите в Южна Америка се очаква да нараснат до 5.75 млн. автомобила, с което удвояват продажбите си спрямо 2005 г. В Африка очакванията са да бъдат продадени поне 1 млн. автомобила през 2012 г.

Коментари: 0