Руснаци създадоха ваксина срещу тютюнопушене

Медикаментът представлява средство, стимулиращо изработването на антитела, които блокират никотина в кръвта

344 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Руската компания "Селекта (Рус)" създаде първата в света ваксина срещу тютюнопушене, съобщи електронното издание "Нюзру". Медикаментът представлява средство, стимулиращо изработването на антитела, които блокират никотина в кръвта и по този начин се провокира имунен отговор срещу тютюна.

Антителата на свой ред ще се свързват с никотина в кръвта. Образуваният комплекс ще бъде прекалено голям, за да може да проникне през т.н. хематоенцефалична (кръвно-мозъчна) бариера, защитаваща мозъка от вредни вещества и инфекции. Това ще попречи на никотина да попадне в "центъра на удоволствието" в мозъка и пушенето няма да предизвиква чувство на еуфория и удовлетворение.

Руските учени отбелязват, че след като пушачите спрат да изпитват приятното усещане и никотинът не може да влияе върху мозъка им, остава само да се преборят с психологическата зависимост. Очаква се ваксината да се появи в аптеките през 2018 г.

"Селекта" е дъщерна фирма на американска иновационна компания, която открива свой филиал в Химки близо до Москва. Разработките на ваксини против тютюнопушене и други ваксини са били пренесени от Америка в Русия, заради по-благоприятните условия за финансиране и наличието на висококвалифицирани специалисти.

Същата група учени в момента разработва ваксини срещу диабет, хепатит B и рак на кожата.

Подкрепи Economic.bg