S&P свали рейтинга на Кипър до "частичен фалит"

Причината за предприетото от агенцията действие е обявеното частично преструктуриране на дълга на островната държава

120 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската кредитна агенция Standard & Poor's понижи дългосрочния рейтинг на Кипър до "частичен фалит", предаде Associated Press. Причината за предприетото от агенцията действие е обявеното частично преструктуриране на дълга на островната държава.

Правителството ще замени част от емитираните на вътрешния пазар държавни ценни книжа (ДЦК) с такива с по-дълъг матуритет. Управляващите смятат, че по този начин Кипър ще облекчи ликвидната криза в страната.

Според анализаторите на S&P обаче новите облигации се емитират при по-неблагоприятни условия за Кипър и това застрашава замяната. От агенцията обявиха, че ще върнат старата оценка, ако всичко се извърши по план.

През март Кипър постигна споразумение с международните кредитори и ще получи спасителен заем в размер на 23 млрд. евро. Парите обаче бяха отпуснати, след като управляващите се съгласиха да предприемат рестриктивни мерки срещу неконтролируемата досега банкова система в страната.

Вчера агенция Fitch също обяви, че понижава дългосрочната си оценка за Кипър до равнище на "частичен фалит". В резултат на двете решения Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че временно престава да приема държавните облигации на Кипър като обезпечение при провеждане на парично-кредитни операции, предаде ИТАР-ТАСС.

Подкрепи Economic.bg