САЩ губи мажоритарния дял в AIG

Правителството ще продаде акции от капитала на застрахователя на стойност 18 млрд. долара

136 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Делът на американското правителство в спасения от фалит застраховател American International Group Inc. (AIG) ще падне под 50%, пише Bloomberg. Финансовото министерство е взело решение да продаде акции на стойност 18 млрд. долара от капитала на застрахователя.

"Това е огромно количество акции, които ще бъдат пуснати за продажба наведнъж", коментира Пол Нюсъм, анализатор в Sandler O'Neill & Partners. "Всеки път когато видиш много акции, които се пускат на пазара, очакваш цената им да пада", добавя той.

През 2008 г. правителството извърши най-голямото спасяване в корпоративната история на САЩ. Финансовото министерство, заедно с Федералния резерв (Фед) наляха 182.3 млрд. долара от парите на данъкоплатците, за да не фалира финансовата институция. За тази сума държавата получи 92% от капитала на групата

По време на предстоящото предлагане AIG ще откупи обратно акции за 5 млрд. долара. Около 13 млрд. долара, под формата на ценни книжа, ще бъдат продадени на частни инвеститори.

Това петата подред продажба на акции от страна на правителството. При първите четири делът на държавата падна до 53%. Последното беше в началото на август, точно когато компанията обяви 27% по-голяма печалба през второто тримесечие до 2.33 млрд. долара.

Ако днешната продажба на акции бъде успешна, правителството на САЩ ще притежава само 23% от AIG. Според информация на Сметната палата на САЩ акциите сега трябва да бъдат продадени поне при средна цена от 28.73 долара за брой, за да не бъде държавата на загуба от спасяването на AIG.

След като делът на правителството падне под 50%, AIG ще попадне под контрола на Федералняи резерв (Фед), като спестовна и кредитна компания, тъй като в групата има и банка.

през миналият месец обаче главният изпълнителен директор Робърт Бенмоше каза, че AIG обмисля да продаде банката, за да може да изпълни новите правителствени регулации, които ограничават търговията с имоти и инвестициите в хедж фондове.

Обратното изкупуване на акции е нужно на AIG, защото по този начин компанията ще върне независимостта си и ще увеличи цената на останалите акции.

Заради финансовата криза от 2008 г. правителството трябваше да спаси още Citigroup Bank of America Corp, които обаче вече изкупиха дяловете си. В момента AIG е единствената спасена компания, която не се е разплатила изцяло с правителството.

В края на петъчната търговия акциите на AIG затвориха при цена 33.99 долара за брой, което е с 47% повече от цената на книжата в началото на годината. Днес обаче има понижение от 1.5% и към 18.40 ч. цената им намалява до 33.35 долара за брой.

Подкрепи Economic.bg