САЩ приемат нова визова програма

Ще се търсят повече специалисти и ще се ликвидират семейните визи

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската търговска палата и едно от най-големите профсъюзни обединения - АФТ-КПП одобриха нова визова програма в САЩ, пише Washington Post. Тя ще позволи на американските компании да получат възможност да привличат за работа допълнителна работна сила.

През първата година от действието си програмата предвижда предоставяне на разрешителни за работа в САЩ за 20 000 души. Предполага се, че към 2020 г. тази бройка ще се увеличи до 75 000 годишно. Те ще се издават не само на висококвалифицирани специалисти, но и на неквалифицирани работници.

Очаква се в скоро време законодателите да одобрят споразумението, след което то да бъде внесено за обсъждане в Сената в рамките на по-широко законодателство, свързано с имиграционната реформа.

Документът предвижда предоставяне на американско гражданство на нелегални имигранти, които са с такъв статут повече от 13 години, увеличаване на броя на работните визи за специалисти с висока квалификация, както и ликвидиране на някои категории от т.нар. семейни визи, позволяващи на роднини на граждани на САЩ да претендират за американски паспорт.

Подкрепи Economic.bg