САЩ забрани вноса и продажбата на някои продукти на Apple

В забранителния списък попадат iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G и iPad 2 3G, които се сглобяват в Азия и продават по целия свят от оператора AT&T

132 ~ 1 мин. четене

Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) призна, че Apple нарушава патенти на Samsung и наложи забрана за внос и продажба на някои продукти на компанията от Купертино на територията на страната, съобщава Financial Times.

В забранителния списък попадат iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G и iPad 2 3G, които се сглобяват в Азия и продават по целия свят от оператора AT&T. Samsung подаде иск срещу Apple, твърдейки, че компанията нарушава нейни патенти, свързани с технологични решения за безжично предаване на данни.

Президентът Барак Обама има на разположение 60 дни, за да проучи решението на комисията и евентуално да наложи вето върху него. В противен случай санкцията на ITC ще влезе в сила. Apple може да блокира  решението по съдебен път, като подаде жалба. Вероятно компанията ще се възползва от тази възможност.

Според представители на Samsung, решението на ITC потвърждава факта, че Apple използва неправомерно технологичните иновации на корейския си конкурент.

Дела между Apple и Samsung се водят в 10 страни по света. Решението на ITC е първата победа на Samsung на територията на САЩ. Миналата година американски съд постанови Samsung да плати компенсация от 1 милиард долара на Apple, заради нарушаване на пет нейни патента. След жалба сумата бе намалена до 598,9 млн. долара.

Подкрепи Economic.bg