Силният приток на капитали крие риск за азиатските страни

Aзиатските страни ще постигнат тази година растеж от 5,7% и по този начин ще ръководят възстановяването на световната икономика, посочва доклад на фонда

Силният приток на капитали в Азия ще увеличили рисковете, произтичащи от бързото нарастване на кредитите и растящите цени на активите, предупреждава доклад на Международния валутен фонд. Освен това азиатските страни ще постигнат тази година растеж от 5,7% и по този начин ще ръководят възстановяването на световната икономика, съобщава Financial Times, позовавайки се на доклад на Международният валутен фонд (МВФ).

Докладът предупреждава за опасност от балонизиране при инвестиционните активи. В регионалния анализ на перспективите през Азия и Атлантика фондът отправя препоръки към икономиките да подготвят мерки, противодействащи на опасността от балон при активите, особено имотите, както и да подобрят ефективността на държавните институции. МВФ обръща внимание и върху необходимостта от либерализация на трудовия пазар, ако азиатските икономики искат да се доближат до стандартите на развитите страни.

Анализаторите на фонда подчертават също така значението на повишаването на търсенето от Китай и мерките за стимулиране на икономиката, взети от японското правителство. „За някои от най-развитите страни с открита икономика търсенето от Китай и Япония е също толкова важно, колкото търсенето от Америка и Европа“, считат експертите.

Според МВФ Индонезия, Филипините, Китай и Индонезия трябва да подобрят институциите си, отговарящи за икономическия подем. Филипините и Тайланд са изложени на най-голям риск от забавяне на растежа.

Малайзия и Китай са държавите, класирани най-напред в класацията на МВФ по надеждност на институциите, докато Индия и Филипините са на дъното на класацията.

Коментари: 0