София губи милиони от изтекли договори за наем на имоти

Сигналът е подаден от общинския съветник Георги Кадиев

256 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Столична община губи милиони от отдавна изтекли договори за наем на имоти, за които по неясни причини районните администрации не обявяват конкурси. За това алармира „Медиапул”, като отбелязва, че проблемът е известен, но вече година и половина не се предприема нищо.

Подавани са сигнали за няколко подобни случая. Последният такъв е за столичния район „Витоша”, подаден от общинският съветник от БСП Георги Кадиев.  Според него 140 общински имота  в района са с изтекли договори и от 2008г. заплащат символични наеми и цени, което е ощетило Столична община с 540 хил. лв за последната година и половина.

Районният кмет Стойчо Дуков първоначално отхвърли твърденията, а по-късно се оправда с предишното ръководство. „Договорите за над 140-те общински имота са изтекли през 2008г. и са заварено положение”.

Дуков подчерта, че в момента приоритет са търговете за хранене в училищните столове и обеща да обяви конкурсите до края на годината.

За проблема с отдавна изтеклите договори за наем на общински имоти сигнализира и зам.-кметът на район „Витоша” Николай Станоев. Той е подавал на два пъти сигнали до районния кмет Дуков и до столичния Йорданка Фандъкова, като първият е от 20 юли 2012 г., а вторият от 5 април 2013 г.

От Столична община обявиха, че по случая е разпоредена проверка.

Подкрепи Economic.bg