Щетите от труса в София са за около 1.3 млн. лв.

През годините на прехода не са правени обследвания на сградите в столицата, каза Йорданка Фандъкова

През годините на прехода не са правени обследвания на сградите в столицата. Няма също и реконструкции и ремонти на много общински сгради, пътища и мостове. Това каза пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова.

В последните години имаме конкретни средносрочни програми, които засягат както общинските сгради, така и пътищата и мостовете. 54 моста са реконструирани през последните 4 години. В момента пък се реконструира мостът на жк "Надежда" и при Сточна гара.

"Имаме първоначални огледи на експерти с данни за щети около 1,3 млн. лева. В детската градина във Владая е започнат спешен ремонт на покрива. Започнахме и обстойните огледи, но те изискват време, там срокът е един месец, който аз съм дала. По правилата на комисията срокът за оглед е три месеца", посочи столичният кмет.

За срутената фасада на 90-то училище в "Люлин", Фандъкова каза, че след този случай е поискала повторен оглед на всички сгради на детски градини и училища. "Към момента по-сериозно внимание обръщаме на 11 училища и 7 детски градини в столицата. Имаме затворена сграда на детска градина в село Герман. В село Мърчаево училището пострада чувствително, децата от детската градина там са пренасочени към детската градина във Владая. Затворено е 90 училище в "Люлин", децата там ще учат в друга сграда.

Фандъкова заяви, че ангажимент и отговорност за състоянието на сградите е по принцип на собствениците. "Това земетресение ни показа, че е крайно време всички собственици и частни, и държавни, да се ангажират много сериозно за състоянието на сградите. Комисии правят огледи в момента. Имаме ангажимент към най-пострадалите общински и частни сгради", поясни Фандъкова.

Коментари: 0