Щонов вини шефовете на мини "Черно море" за липса на заплати

Националната електрическа компания плаща на "Топлофикация Сливен", която пък трябва да се издължи на мините, казва министърът

Критика

Щонов вини шефовете на мини

Снимка: БГНЕС

Автор: Николай Марченко

„Топлофикация Сливен“ има достатъчно средства, за да се разплати с мините „Черно море“ – Бургас и миньорите да получат заплати. Това каза министърът на икономиката и енергетиката в служебния кабинет „Близнашки“ Васил Щонов в предаването „12+3“ на Българското национално радио (БНР).   

Според него като цяло отношенията между „Топлофикация Сливен“ и „Черно море“ трябва да са като на две частни предприятия, които съответно имат задължение да си организират работния процес по най-оптималния начин.

„Специално за „Топлофикация Сливен“ проверката показва, че Националната електрическа компания (НЕК) й плаща повече от 71% от дължимите суми. Това са достатъчно пари при една добра организация да бъдат изплатени заплатите на миньорите“, отчете шефът на МИЕ.  

Според него обаче проблемът по-скоро е в ръководството на бургаските мини. „Поради неефективно управление и липса на мениджърски умения, и прогнозиране на работния процес поставят миньорите в една ситуация, в която техните заплати не са платени“, отсече Васил Щонов. 

Министърът припомни, че от самото влизане на служебното правителство в действие на 5 август досега, НЕК изпитва все по-сериозни финансови проблеми. „Тези финансови затруднения се дължат на дисбаланса в енергетиката, който се е трупал с години, тук говорим за 4-5 години. Става дума за тази дупка от 1 млрд. лв., която се дължи на разликата в цените, по които общественият доставчик продава и купува електроенергия по задължителните договори към определени източници“, обясни още служебният шеф на енергийното ведомство. 

Според него поради тази причина НЕК, която е част от държавния Български енергиен холдинг (БЕХ) не разполага с достатъчно средства и изплаща на своите контрагенти в страната около половината от дължимите суми от порядъка на 53% - по-малко, отколкото на сливенското парно.  

Коментари: 0