Строителството копае дъното

Общият индекс отбелязва годишен спад от 5.7% през март

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Строителният сектор се върна към реалността през март, след като предходния месец регистрира най-големия годишен ръст от началото на кризата. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват, че в края на третия месец строителната продукция в страната бележи спад от 5.7% на годишна база и 1.3% спрямо февруари.

През февруари беше отчетен 8% ръст спрямо същия месец на 2012 г. Той се дължеше основно на сградното строителство, където годишното увеличение беше 15.1% - ниво невиждано от края на 2008 г. Рекордният ръст обаче не се дължеше на реално увеличение в строителството на жилищните сгради, а на 16.5-процентния спад през февруари 2012 г. Прекалено ниската база предизвика лъжливо усещане, че секторът се е раздвижил и дори се оттласква от дъното.

През март 2012 г. сградното строителство отново тръгна надолу, отчитайки 1.3% спад на годишна база. През последните четири години строителството на жилищни сгради бележи спад всеки месец, с изключение на януари и февруари 2013 г. При инженерното строителство, където влизат инфраструктурните проекти, има 11.4% годишен спад. Това е четвъртият пореден месец, през който продукцията намалява спрямо същия период на предходната година.

Подкрепи Economic.bg