Съдят Морси за подстрекаване към убийство

Той е обвинен още в заговор с чуждестранни групировки

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Сваленият от армията на 3-ти юли египетски президент на Мохамед Морси ще бъде съден по обвинения в подстрекаване към убийство, предадоха световните агенции. Той ще бъде изправен пред съда заедно с още 14 представители на ислямското движение „Мюсюлмански братя“ за убийството на най-малко седем души, протестиращи срещу неговите опити да ислямизира националното законодателство.

Това е първият процес срещу Морси, но датата на делото все още не е съобщена. Сред подсъдимите по делото ще бъдат един от лидерите на „Мюсюлмански братя“  Мохамед Белтаги и Есам ел Ериан, който е заместник председател на Партията за свобода и справедливост.

Морси е обвинен още в заговор с чуждестранни групировки, сред които палестинското ислямистко движение Хамас, довел до неговото освобождаване със сила от затвора през 2011 г. по време на хаоса, обхванал Египет при протестите срещу президента Хосни Мубарак.

Над 1000 души, предимно привърженици на „Мюсюлмански братя“ бяха убити при протестите в Египет след отстраняването на бившия държавен глава Мохамед Морси. Арестувани бяха над 2 хил. души.

Подкрепи Economic.bg