АЕЦ „Козлодуй“ получи одобрение за строежа на седми блок

Започва търсене на подходяща площадка за изграждането на нова атомна централа

544 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Първата ни атомна електроцентрала "Козлодуй" получи одобрение да започне търсене на подходяща площадка за изграждането на нова атомна централа. Вчера председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи разрешението за строеж на шефа на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД Валентин Илиев.

По думите на Валентин Илиев разрешението е общо, тъй като е за ядрена централа, която може да бъде с един или с повече блокове. Централата чака цели 9 месеца, докато получи заветното „да“. Писменото заявление бе подадено още в началото на декември миналата година.

Компанията, получила разрешението за строеж на седми блок е дъщерна на АЕЦ "Козлодуй". „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД е създадена през май миналата година специално за разрешението в "Козлодуй", когато едновременно с това България реши да прекрати проекта „Белене“.

Одобрението за строеж дава старт на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа. Едновременни с това ще могат да започнат и инженерните проучвания и изследвания, а след избирането на площадката, Агенцията за ядрено регулиране трябва да я одобри.

Подкрепи Economic.bg