„Топлофикация Сливен” на Ковачки се хвали с клиенти със сметки от 5 лв.

Дружеството си признава, че има собствени въглища, за да не гори скъпия природен газ

Невиждана потребителска кошница?

4034 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

За декември 2013 г. 9% от абонатите на „Топлофикация Сливен” дължат едва средно 5 лева за парно отопление. Това показват данните за сметките, които вече са изпратени на клиентите на дружеството на Христо Ковачки. 

От пресагенцията на ТЕЦ "Сливен" се хвалят, че „едва ли има друго такова дружество” в страната, което в сравнителните си таблици за сметките, да включва графа за суми от 0 до 5 лева. Реалността е, че подобните сметки наистина са ниски, в сравнение с по-големите конкуренти в страната: над 50% от потребителите на големите дружества като "Топлофикация София" плащат между 100 и 200 лв. за парното всеки месец.

„Вероятно няма и топлофицирани жилища в другите градове на страната, които да ползват парно отопление само срещу 5 лева на месец”, изтъкват оттам. При големия брой на индивидуалните договори с фиксиран отопляем обем, сравнителните таблици на сметките могат да бъдат показател и за това, какви суми са готови да заделят домакинствата за парно отопление.  11% от всички абонати плащат за последния декември сметки от 5 до 20 лв., от 20  до 50 лв. плащат 21%, от 50 до 100 лв. – 35% , от 100  до 150 лв. – 17%, над 150 лева – 5%.  

Oбяснението на ТЕЦ „Сливен” гласи, че въглищните мини от структурите на Христо Ковачки в региона им позволяват през последните години цената на парното да не бъде променяна. Това според „Топлофикация Сливен” й дава възможност „трайно да се утвърди като една от най-ниските в страната: „Топлофикационното ни дружество може да определя ценовата си политика съобразно възможностите на клиентите си, защото е независимо от колебанията в стойностите на природния газ (цената на синьото гориво наистина прави 70%-80% от тази на парното – бел. Ред.) ”.

От дружеството допълват, че за производството си, като източник на енергия, ТЕЦ - Сливен използва изключително български въглища. От дружеството твърдят, че от невижданите в големите градове ценови условия в момента се възползват в 3.5 хил. държавни общински и фирмени абонати и 9.3 хил. физически лица: „7 хил. от тях имат индивидуални договори и ползват преференциалните условия, което означава, че са коректни платци”.  Оттам поясняват, че в Сливен „всеки сам може да прецени, според потребностите и финансовите си възможности, колко иска да плаща за отопление”. „Необходимо е единствено да няма стари задължения и това ще му даде възможност да влезе в индивидуални партньорски отношения с местната топлофикация”, изтъкват от сливенското парно.  

Дружеството пояснява, че ”използвайки тази преференция”, абонатът има право да заявява какъв обем от дома си иска да отоплява, а дружеството му изчислява максималната сума като праг, която може да му начисли през отоплителния сезон. Оттам са категорични, че преференциалните условия печелят и двете страни: „Абонатите могат да ползват парно отопление според възможностите си, без изненади в сметките”.  За разлика от общинските и държавни топлофикационни компании като прословутите „Топлофикация София” и „Топлофикация Шумен”, подчинените на мултимилионера Ковачки се хвалят с добра събираемост по сметките благодарение на по-ниските цени. „Условието да бъдат коректни платци ги стимулира да не просрочват плащанията и това гарантира на „Топлофикация Сливен” висока събираемост. През последните години тя е около и над 90%”, категорични са от дружеството.

Коментари: 0