Тръгват масови проверки на търговските вериги

"Черен" и "бял" списък на търговците ще прави Агенцията по храните

92 ~ 1 мин. четене

Масови проверки за опасни стоки започва Агенцията по храните в търговските вериги и магазините. Инспектори под прикритие ще проверяват за стоки с неясен произход, изтекъл срок на годност или произведени на черно. Контролът на ветеринарната служба е неефективен, призна нейният шеф Пламен Моллов и обеща вътрешен самоконтрол.

Вътрешни хора на Агенцията по храните ще проверяват работата на колегите си, за да се гарантира обективност при контрола. По системата има теч на информация за планирани проверки на производители и търговци, категоричен е проф. Моллов. Специално създадена мобилна група, която е на директно подчинение на шефа на агенцията, ще следи под лупа работата на инспекторите.

В търговската мрежа са засичани храни с неясен произход от трети страни, както и стоки, произведени на черно, от фирми, чиито цехове са били затворени. Предстои да бъде направен "бял" и "черен" списък на предприятията от бранша. 

Близо 300 000 проверки са направени в цялата страна през 2013 година. Те са осъществени от близо 1 000 служители на БАБХ, добави Моллов и обясни, че те не са довели до нужния резултат, а същевременно е отделен ресурс за тях.

Подкрепи Economic.bg