Турция подкрепя военни действия в Сирия и без одобрение на ООН

Турският премиер Реджеп Ердоган прикани президента на Сирия Башар ал Асад да подаде оставка и да замине в държава, която ще се съгласи да го приеме

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Турция ще подкрепи евентуална военна операция срещу Сирия и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, предаде ИТАР-ТААС. По думите му през последните две години в Сирия са били убити над 100 хил. души и около 2 млн. са били принудени да напуснат домовете си. Ердоган подчерта, че в последно време в  предградията на сирийската столица Дамаск е използвано химическо оръжие.

Турският премиер заяви, че ако световната организация не вземе никакво действено решение, „Турция ще подкрепи всяка международна инициатива, която ще помогне за прекратяване на трагедията“.  По думите му убийствата в страната ще продължат, ако не се предприемат конкретни стъпки.

Ердоган се обяви против предприемането на половинчати и временни мерки. Той подчерта, че ограничени действия срещу сирийския режим само ще увеличат трудностите в страната. Турският премиер прикани сирийския президент Башар ал Асад да подаде оставка и да замине в държава, която ще се съгласи да го приеме.

Подкрепи Economic.bg