Варна с проект за ново пристанище до 9 месеца

Старото ще бъде превърнато в градска зона с атракциони

Снимка: БГНЕС

Върху три парцела, които са публична държавна собственост, ще бъде разположено новото пристанище във Варна. Ще бъдат изготвени и най-малко два идейни проекта за старото пристанище. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, който представи във Варна техническите параметри и тръжната документация на новия интермодален терминал.

Министър Папазов очерта също и възможните технически решения относно проекта.

„Там трябва да стане ясно какво точно ще бъде построено на опразнената територия. Това най-вероятно ще бъдат атракционни зони. Идеята е първо да си изгради новата инфраструктура, която да поеме обема от товари, които сега обработва пристанище Варна - „Изток”, като тук се предвижда и преместване на пътническия терминал, всичко останало ще бъде непълно решение”, заяви министър Папазов.

Той допълни, че точната цена на проекта ще бъде в зависимост от това какъв ще бъде техническия проект.

„Много са условностите, дали ще бъде с гравитачен тип стена или с друг вид устойчивост на кея, но определено стойността на кейовата стена ще бъде около 90 млн. лв. Във времето сроковете, които са поставени, е техническият проект да бъде завършен в срок от шест до девет месеца”, заяви министър Папазов, цитиран от агенция "Фокус".

Коментари: 0