Вигенин се притесни за българското малцинство в Одеса (обновена)

България е готова да приеме тези, които искат да напуснат Украйна, каза външният министър

Автор: Николай Марченко

Няма българи сред загиналите и пострадалите в Одеса, нито сред служителите на Консулската служба. Това коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването "Събота 150" на БНР относно сблъсъците в украинския пристанищен град с голяма българска диаспора.

"Ако се разпространят безредиците, освен прекия риск пред българското население, възникват и други рискове, например вероятност една част от българите да поискат да се върнат в България. Това е обсъждано в щаба на Министерски съвет, набелязани са мерки. Ако има масов характер, това би било сериозно предизвикателство за страната ни, но ние ще изпълним нашия дълг към сънародниците ни, ако това се случи", обясни той. 

Според думите му властите в Одеса са наясно колко чувствителна е България по отношение на реда и спокойствието в областта. „До вчера този ред беше гарантиран. Очаквам да се предприемат спешни действия, насилието да не се разпростре в други градове на областта, защото това би означавало да се засегнат и районите, населени с български граждани“, каза Кристиан Вигенин.

Той припомни, че от вчера ситуацията става взривоопасна: „Нашият призив е за повече въздържаност от всички страни, повече разум, диалог“. „Стабилизацията в Украйна е възможна само ако има диалог и се създадат условия за провеждане на планираните на 25 май президентски избори. Ескалацията на напрежението започва да поставя този процес под въпрос“, обобщи позицията си министър Вигенин. 

„Настояваме за пълно разследване, разследването ще каже - кой е виновен, ще даде детайлите. Но гарантирането на реда в града е отговорност на управляващите в Киев и Одеса“.

„Настояваме правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за ограничаване влиянието на крайната десница и разоръжаването на паравоенните групировки“, заяви той.

Както е известно, масово българското малцинство в Украйна живее в Одеска област, в селата край град Болград. По-малко са етническите българи в също неспокойната Запорижка област и около градовете Бердянск и Приморск. Общо обаче българското малцинство в Украйна наброява между 200 и 300 хил. души. 

 

 

Коментари: 0