Yahoo! забранява работата от вкъщи

Мярката ще подобри производителността в компанията, смята главният изпълнителен директор Мариса Майер

188 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Служителите на интернет компанията Yahoo! вече нямат право да работят от вкъщи. Изричната забрана е на главният изпълнителен директор Мариса Майер, която смята, че подобна мярка ще създаде дух на солидарност в компанията, ще подобри качеството на вътрешнокорпоративните комуникации и ще подобри производителността, предаде CNN.

Решението на Майер изглежда изненадващо, тъй като практиката да се работи от вкъщи се използва широко от технологичните компании. Според анализатори това позволява гъвкавост, която привлича специалистите и позволява по-голяма креативност.

Предполага се, че новата мярка ще предизвика повече негативни емоции у служителите, които вероятно ще предпочетат да си намерят нова работа. От ръководството пък са категорични, че който не иска да изпълнява новите условия ще бъде уволнен.

Мариса Майер, бивш вицепрезидент на Google, оглави неочаквано Yahoo през лятото на 2012 г. 37-годишната Майер е известна като лицето, отговорно за вида и усещането от най-популярните продукти на Google - не само основната начална страница за търсене, но и Gmail, Google News и Google Images.

С пристигането си в Yahoo тя започна да въвежда практиките, които са се използвали в Google. Едно от първите й решения като главен изпълнителен директор беше да осигури безплатна храна и айфони за всички служители.

Друго нововъведение, заимствано от Google, са регулярните срещи със служителите. За да постигне бърз успех, Майер не смята да "открива топлата вода", а въвежда вече изпитаните модели на работа от Google. Тя ще получи възнаграждение в размер на 100 млн. долара, ако в рамките на пет години успее да върне конкурентоспособността на Yahoo.


Подкрепи Economic.bg