Япония рискува инфлация без икономически растеж

BoJ призова правителството да активизира преструктурирането на икономиката

Автор: Стилиян Гребеничарски

Рискът да пришпори инфлацията без да стимулира икономическия растеж поставя пред изпитание следващите мерки за икономически реформи на японския премиер Шинзо Абе, пише Bloomberg.

Инвеститорите се интересуват от по-ниска корпоративна данъчна тежест и по-гъвкав пазар на труда, докато Абе се подготвя за следващата фаза на т.н. „трета стрела“ на „Абеномиката“. Стратегията на Абе да постигне дългосрочен растеж е подлагана на критики, след като първоначалния шок заглъхна, монетарните стимули обезцениха йената и доведоха ръст на фондовите пазари.  

Заместник-управителят на японската централна банка Кикуо Ивата заяви, че икономика с ниски нива на реален растеж в условията на умерена инфлация е възможност, която правителството трябва да предотврати. Изявлението идва в допълнение на призива на управителя на Bank of Japan Харухико Курода към правителството и бизнеса да направят повече за ускоряване на растежа.

Анализаторите смятат, че изявленията от страна на централната банка могат да се тълкуват като опит тя да покаже, че вече има резултат от нейната дейност, но за да се спре дефлацията е необходимо и изпълнителната власт да се ангажира по-сериозно. В  противен случай има риск монетарната политика на банката да не се възприеме добре от населението.

Икономиката на Япония нарасна с 5,9% на годишна база през първото тримесечие, което е и най-голям ръст от 2011 г. насам. Прогнозите, обаче, са увеличението на данъка върху продажбите от 1 април да свие обратно потреблението и икономиката да спадне с 3,4% през настоящото тримесечие. Правителството цели средногодишен растеж от 2% в рамките на 10 години.

Преструктурирането на икономиката би помогнало покачването на доходите и би смекчило ефекта върху потребителите от повишаващите се цени. Стимулите на BoJ спомогнаха основната инфлация (без прясна храна) да се повиши от -0,4% през април 2013 г. до 1,3% през март тази година.   

Коментари: 0