Южна Корея дава $5.2 млрд. за стимулиране на потреблението

Правителството на азиатската държава иска да компенсира ефекта от проблемите в Европа, САЩ и Китай

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Южна Корея заделя 5.9 трлн. корейски вона (5.2 млрд. долара), с които да стимулира вътрешното потребление, пише Bloomberg. Пакетът включва мерки намаляващи данъчното облагане върху персоналния доход и закупуването на жилища и автомобили.

Икономиката на страната е експортно ориентирана и страда от дълговата криза в Европа и икономическото забавяне в Китай. Несигурните икономически условия, които ще се запазят още известно време, допълнително ще увредят състоянието на азиатската държава и това налага вземане на крути мерки, смятат анализатори.

През юни 2011 г. Сеул обяви 7 млрд. долара финансова Динжекция", която има сходна функция като текущия пакет.

Южна Корея е четвъртата най-голяма икономика в Азия и е една от най-пострадалите от кризата в еврозоната и САЩ държави. По данните на Националната банка на страната, товарните превози и пратки са намалели с 1.4% за периода април-юни в сравнение с 2011 г., уточнява ДБи Би Си".

Заради намаленото глобално търсене и недостатъчно вътрешно потребление пък корейските компании са започнали да ограничават плановете си за инвестиции. Анализаторите отчитат, че финансовият пакет е по-скоро немощен, за да провокира позитивна реакция и да стабилизира положението. Експертите определят хода по-скоро като популистки ход, целящ да се заиграе с гражданите, имайки предвид скорошните президентски избори.

Подкрепи Economic.bg