Заплатите у нас нагоре само при икономически ръст

В България няма пазарна икономика. У нас рискът е при едни, а печалбата при други. Това е сбъркано тук, заяви вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов

Минималната и средната работна заплата у нас могат да се увеличат до европейски равнища, но само благодарение на икономически растеж. Около това мнение се обединиха вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и бившият лидер на СДС Мартин Димитров в ефира на Нова Телевизия.

Двамата коментираха предложението минималната заплата у нас да се увеличи административно до прага от 700 евро. „Няма официална позиция на КТ „Подкрепа” по тази идеята. Някой ни преразказва, а позициите на синдиката се пишат черно на бяло”, коментира Манолов.

„Разбира се, че не съм против. Въпросът е дали това може да се случи. 700 евро е нещо преведено отнякъде. Средноевропейска работна заплата няма. Моят прочит е, че когато има някаква идея – тя се дава на едни хора, които да я провалят. Не твърдя, че има конспирация, но резултатът би бил такъв”.

Увеличението на трудовото възнаграждение трябва да стане бавно, постепенно, на базата на икономическо развитие, смята синдикалният лидер. „В България няма пазарна икономика. У нас рискът е при едни, а печалбата при други. Това е сбъркано тук. Рискът и доходността трябва да са заедно”, каза още Димитър Манолов.

„Да говорим не за минималната, а за средната работна заплата, която в България е много по-ниска от други европейски страни. Тя може да се увеличи, но с икономически растеж, а не с административен акт. Иначе резултатът ще бъде, че хората, които взимат по-малко ще останат без работа, а предприятията, в които работят, ще минат в сивия сектор”, коментира Мартин Димитров. По думите му увеличаването на заплатата не става със закони, единствено чрез ръст на икономиката.

„Има само един път – по него минаха Естония, Словакия. В началото на реформите Естония е толкова бедна, колкото и в България, но днес заплатата там е три пъти по-висока. Значи е възможно да стане чрез икономическо развитие”, каза още бившият депутат.

Коментари: 0