Здравната каса плаща само 80% от дейността на болниците

От НЗОК обявиха, че търсят начини за изплащане на останалите 20%

212 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обяви, че търси финансови възможности за решаване на дефицита, който създава напрежение при фактурирането на извършената дейност на лечебните заведения за болнична медицинска помощ през септември. За тази цел Надзорният съвет на Касата е решил, че на болниците първоначално ще се платят само 80% от дължимите суми, а останалата част - когато може.

В НЗОК са решили, че ще дадат два варианта на болниците: да им фактурират 100% от отчетената дейност през септември, като се издаде кредитно известие за 20% от дейността или да се фактурират само 80% от отчетената дейност.

Институцията търси всякакви финансови възможности за заплащане и на останалите 20% от извършената и отчетена дейност от лечебните заведения за болнична медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра. На заседание на Надзорния съвет на 25 октомври тази година темата отново ще бъде обсъждане на възможностите за преодоляване на липсата на средства. НЗОК уверява договорните си партньори, че институцията прави всичко възможно за решаване на проблема.

Подкрепи Economic.bg