Здравната комисия е против падането на забраната за пушене

Председателят Нигяр Джефер не се съгласи с тезата, че забраната за пушене е прокризисна мярка

3623 ~ 2 мин. четене

Комисията по здравеопазване в Народното събрание е против отпадането на пълната забрана за пушене на закрито. Това заяви пред ТВ7 Нигяр Джефер, председател на здравната комисия в парламента и добави, че очаква разгорещен дебат в парламента. "Никой не може да прогнозира изхода от този дебат", подчерта Джефер.

Тя не се съгласи с тезата, че забраната за пушене е прокризисна мярка, особено що се отнася до бизнеса и по-конкретно ресторантьори и хотелиери. Джефер подчерта, че не по-маловажна е другата позиция, че с либерализиране на пушенето се харчат повече средства за здраве.

"Всяка година средствата за лекарства нарастват, защото има огромен преразход от дефицит", заяви депутатът от ДПС, преминавайки към темата за необходимостта реформа в здравеопазването. "Демонополизацията на касата е само една малка брънка в тази реформа", подчерта Джефер и настоя вниманието да се концентрира върху вече легендарната информационна система в цялото здравеопазване и здравната карта.

Председателят на здравната комисия бе категорична още, че парите от здравни осигуровки трябва да се харчат само за здраве, а не за запълване на други пробойни и че увеличението на заплащането на българските лекари е приоритет.

Първата стъпка в новия бюджет ще бъде повишаване на заплатите на работещите в спешната помощ и в психиатрите, посочи Джефер и допълни, че следващата стъпка е също от голямо значение, а именно да се изчисти имиджа на лекаря. Сатанизирането на образа на българския лекар е другата грешка, която беше допусната през тези години. Ако продължава така, ще се наложи да н лекуват лекар от други страни, заключи Нигяр Джефер.

Според нея идеята за намаляване на потребителската такса за пенсионерите при личния лекар няма да бъде особено ефективна мярка. Целта на потребителската такса е да регулира свръхнатоварването на системата. Зали в Българя това е факт е друга тема. Обидно е за колегите лекари да чакат тези пари. Трудът им не струва два лева, заяви председателят на здравната комисия в парламента.

Подкрепи Economic.bg