Активите на пенсионните фондове надхвърлиха 10 млрд. лв.

За една година компаниите са натрупали 1.5 млрд. лв.

Активите на пенсионните фондове надхвърлиха 10 млрд. лв.
3938 ~ 1 мин. четене
Общите активи на пенсионноосигурителните дружества и на управляваните от тях пенсионни фондове са надхвърлили 10 млрд. лв. Това показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) за резултатите от дейността на допълнителното пенсионно осигуряване за деветмесечието на 2016 г. За една година дружествата, които след няколко години трябва да започнат да изплащат част от пенсиите на родените след 1959 г., са добавили към активите си 1.5 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни компании се трупат от вноските на осигурените лица и от инвестициите, които те правят.

На пазара в България има 9 компании, лицензирани да извършват дейност по допълнително пенсионно осигуряване. Най-голямата компания - ПОК "Доверие" АД, има активи на стойност 2.73 млрд. лв. За една година увеличението е с 360 млн. лв. Втората най-голяма пенсионна компания в България - ПОД "Алианц България" АД, е натрупала 2.4 млрд. лв., а годишното нарастване е с 365 млн. лв.

От данните се вижда, че дружествата с активи над 1 млрд. лв. са се увеличили с две. В тази група вече влизат "Ен Ен ПОД" ЕАД и ПОАД "ЦКБ-Сила". Те се присъединяват към ПОК "ДСК-Родина" АД и ПОК "Съгласие" АД, които имат активи на стойност съответно 1.44 и 1.25 млрд. лв.
Подкрепи Economic.bg