Алън Грийнспан: Въпрос на време е отрицателните лихви да стигнат до САЩ

В момента има дългови инструменти на стойност повече от 16 трилиона долара с отрицателна доходност по целия свят

Алън Грийнспан: Въпрос на време е отрицателните лихви да стигнат до САЩ

Снимка: кадър YouTube

Няма да мине дълго време, докато разпространението на отрицателните лихви достигне САЩ, заяви бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан.

„Виждате ги по целия свят. Само въпрос на време е да стигнат до Съединените щати “, заяви в сряда Грийнспан пред предаването на CNBC„ Squawk on the Street “, като добави, че инвеститорите трябва да наблюдават доходността на 30-годишните облигации на хазната.

30-годишните ценни книжа на САЩ се търгуваха в сряда с лихва от 1,95%. Тя достигна най-ниското ниво през миналата седмица.

В момента има дългови инструменти на стойност повече от 16 трилиона долара с отрицателна доходност по целия свят, докато централните банки се опитват да облекчат паричните условия за поддържане на световната икономика. 10-годишните държавни облигации в Белгия, Германия, Франция и Япония - наред с други - се търгуват с отрицателен курс.

Доходността на САЩ от финансите все още е на положителна територия, но Фед вече намали лихвите веднъж тази година и се очаква да ги намали по-късно този месец.

Коментари: 0