Amazon, Apple и Google се обединяват в нов проект за по-умни домове

Устройствата за интелигентен дом, използващи новия стандарт, ще бъдат пуснати на пазара през 2021 г.

Amazon, Apple и Google се обединяват в нов проект за по-умни домове

Снимка: Pixabay

През последните няколко години въвеждането на умни устройства в нашите домове се превърна в благодат за удобството и забавлението на потребителите. Всички те обаче работят на различни платформи за управление и технологичните гиганти решиха да променят това.

Amazon, Apple, Google и Zigbee Alliance обявиха нова работна група - Project Connected Home over Internet Protocol (IP), за разработване и насърчаване на приемането на нов стандарт за безплатни връзки за повишаване на съвместимостта между умни домашни устройства.

Бъдещите устройства за умен дом ще могат да работят безпроблемно независимо от мобилните платформи благодарение на стандарт с отворен код, който технологичните гиганти разработват.

„Проектът е изграден около споделено убеждение, че устройствата за интелигентен дома трябва да бъдат сигурни, надеждни и безпроблемни за използване“, става ясно от съобщението за новия проект.

Проектът Connected Home over IP ще използва разработки от съществуващи системи като Alex Smart Home на Amazon, HomeKit на Apple, Weave на Google, Samsung SmartThings и моделите данни Dotdot на Zigbee Alliance.

Новият стандарт ще работи заедно с текущите системи за свързване (Wi-Fi и Bluetooth) и ще се базира на IP. Това ще даде възможност за комуникация през умни домашни устройства, мобилни приложения и облачни услуги.

Проектна спецификация ще бъде представена в края на 2020 г., така че е вероятно устройствата за интелигентен дом, използващи новия стандарт, да бъдат пуснати на пазара през 2021 г.

Коментари: 0