Американският вицепрезидент похвали Черна гора, че устоява на Русия

Майк Пенс завърши серията си от посещения в Източна Европа, чиято цел беше да успокои страните в региона, разтърсени от руската агресия в Украйна и Грузия

Американският вицепрезидент похвали Черна гора, че устоява на Русия

Американският вицепрезидент Майк Пенс похвали лидерите на Черна Гора, че устояват на „руския натиск“, предава „Радио Свободна Европа“. Пенс пристигна в малката балканска страна, която е най-новият член на НАТО, след посещение в Грузия, където той разкритикува руската „окупация“ на територията на страната.

По време на вечеря с черногорския президент Филип Вуянович, премиера Душко Маркович и други политически лидери Пенс заяви, че неговото пътуване до Подгорица е „доказателство за факта, че Америка няма малки съюзници – само силни“. „Вашият кураж, особено в лицето на руския натиск, вдъхновява света и ви поздравявам за това“, добави той.

На 20 юли заместникът на Доналд Тръмп започна серия от визити в Източна Европа, с което Вашингтон се надява да успокои съюзниците си, разтърсени от руската агресия в Украйна и Грузия, както и от задълбоченото участие на Москва в политическите събития в региона, включително от опита на Кремъл да предотврати приемането на Черна гора в НАТО. Подгорица беше последната спирка на Пенс.

Коментари: 0