Амстердам спира колите на бензин и дизел до 2030 г.

Градските власти се надяват да увеличат средната продължителност на живота на гражданите с 3 месеца

Амстердам спира колите на бензин и дизел до 2030 г.
Холандската столица Амстердам има смели планове да забрани всички бензинови и дизелови превозни средства от града до 2030 г. Но за да постигне тази цел, има на разположение само десетилетие, за да изгради подходящата инфраструктура, която да захранва град с електрически автомобили, пише CNN Business.

Като част от плана, от следващата година някои дизелови автомобили ще изгубят правото си да влизат в центъра на Амстердам. От 2022 г. автобусите ще могат да влизат в центъра на града само ако имат електрически или водородни двигатели, а до 2030 г. целият транспорт в града трябва да е без вредни емисии.

„За Амстердам това е здравен въпрос, като климатичните цели са пряк партньор. Целта ни е чист въздух за всички в Амстердам, като премахнем вредните емисии от трафика и намалим емисиите от други източници”, обясни заместник-кметът на града Шарон Дийксма.

Градът се надява, че почистването на въздуха му ще увеличи средната продължителност на живота на жителите с 3 месеца и ще намали въглеродните емисии с до 9%. Други градове също започнаха да намаляват замърсяващите превозни средства. Париж, Мадрид, Атина и Мексико Сити обещаха през 2016 г. да забранят дизеловите автомобили до 2025 г. През тази година Лондон започна да налага солени такси на превозни средства, влизащи в центъра, които не отговарят на строгите стандарти за вредни емисии, а няколко града в Германия вече наложиха ограничения върху дизелови превозни средства.
Коментари: 0