Великобритания няма да разхлабва противоепидемичните мерки

Индийският вариант на COVID-19 блокира плана за облекчаване на мерките в страната с няколко седмици, заявиха висши служители

Великобритания няма да разхлабва противоепидемичните мерки

Снимка: Unsplash

4118 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Правителството на Великобритания подписа решение, с което отлага облекчаването на мерките от последната фаза на „пътната карта на Джонсън“, която трябваше да се състои на 21 юни, предава BBC. От следващата седмица трябваше да отпаднат всички мерки срещу коронавирус в страната и нощните заведения да отворят отново, спазването на социална дистанция да изчезне,  носенето на маски да отпадне, а събиранията на големи групи от хора да бъдат разрешени, но с новата заповед това ще бъде отложено докато данните за броя на новите случаи на заразени с индийския щам не спаднат.

От правителството съобщиха пред BBC, че отлагането към момента ще бъде с четири седмици, от дата 21 юни, но е възможно да бъдат и повече.

През миналата седмица Бopиc Джoнcън oбяви, чe индийcĸият вapиaнт нa ĸopoнaвиpyc e cилнo paзпoзнaвaeм нa Ocтpoвa, „ĸoeтo мoжe дa дoвeдe нe caмo дo зaбaвянe нa пpeмaxвaнeтo нa oгpaничитeлнитe мepĸи, нo и дo вpъщaнeтo нa cтapи".

Към момента властите не съобщават за възобновяването на стари мерки, но някои министри потвърдиха, че това се обсъжда.

Здравните експерти вече изразиха радостта си от новината, след като през последните седмици апелираха към забавяне на въвеждането на четвърти етап от правителствената пътна карта на Джонсън, заявявайки, че „не искаме да бъдем в ролята на лошите оракули, но казваме очевидното, а то е, че страната все още не е овладяла мутациите на COVID-19  и не трябва да се рискува“.

Според тях, както и според Джонсън, единственото решение за излизане от пандемията е по-голям брой ваксинирани граждани.

„Сега даваме време на всички, които не са, да се ваксинират“, заявиха министрите пред BBC.

Те поясниха, че „ако не беше мутацията правителството по всяка вероятност щеше да обяви зелена светлина за пълно отключване, но по-инфекциозният вариант, срещу който една доза от ваксината действа по-слабо, създаде проблем“.

Подкрепи Economic.bg