Изборите може да бъдат подсигурени с машини от Тайван

Софтуерната поддръжка отново ще се изпълнява от „Сиела Норма“

Изборите може да бъдат подсигурени с машини от Тайван

Снимка: Красимир Свраков

1376 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

България може да получи 672 броя машини от Нидерландия, както и още 800, които трябва да бъдат произведени и доставени от Тайван. Те могат да бъдат транспортирани още в четвъртък към страната. Финансовите параметри на сделката със „Смартматик“ ще се договарят допълнително. Централната избирателна комисия ще проведе разговор с представители на компанията във вторник и след това може да се стигне до договор. Софтуерната поддръжка на машините отново ще се изпълнява от „Сиела Норма“, обяви говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева за BTV.

Обслужването ще бъде от „Сиела“, защото то е предмет на тази обществена поръчка, която в момента тече и е предмет на преговори със „Сиела“, коментира тя.

„На 10 юни сме изпратили поредното писмо с искане за допълнителни документи и най-вече кодове, за да може софтуерът, който е по този договор, да бъде използван от държавата за организиране на избори, без необходимостта изпълнителят или производителят да имат намеса“, допълни тя.

Ако не могат да бъдат осигурени повече машини, изборите ще бъдат проведени с наличните 9600, но според Матева е по-добре в големите изборни секции да има по 2 машини, за да може гласуването да става по-бързо.

 

Подкрепи Economic.bg