Европейското производство ще движи пазарите днес

Уолстрийт завърши седмицата с пореден рекорд

Европейското производство ще движи пазарите днес

Снимка: Unsplash

400 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

В петък американските фондови пазари записаха пореден рекорд, след като S&P 500 продължи устрема си нагоре.  Широкият индекс отбеляза нов връх, покачвайки се с 0.19% до 4 247 пункта. Dow Jones остана почти непроменен със скромен ръст от 0.4%, докато пък технологичният NASDAQ завърши седмицата на нива над 14 000 за пръв път от началото на май след ръст от 49 пункта или 0.35%.

Бичи сантиментът се пренесе и сред инвеститорите в Европа, където немският DAX беше близо да запише втори пореден рекорд само в рамките на седмица, но все пак остана в подножието на върха си след скок от 0.78% до нива от 15 693. FTSE 100 също се покачи с 46 пункта или 0.65% до 7 134.

Цените на WTI отчетоха прираст от 0.30%, търгувайки се за 71.27 USD за барел.

Златото показа първи признаци на навлизане в мечи тренд макар нарастващата инфлация, след като поевтиня с 1.12% - жълтият метал се търгува на цени от 1 877 USD за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Еврозона

В незабележителен и спокоен ден откъм новини, днес ще разберем главно за индустриалното производство в Еврозоната, като данните ще бъдат за последната година насам и за април месец. Също така ще станат ясни промишлените продажби в Канада.

Инструмент на фокус

PayPal – Дневна

Акциите на компанията се намират в ключов момент, бидейки близко до локална съпротива, която не позволява пробив над нивата от 275 USD от началото на март. Бавният Стохастик също ни показва, че в момента се намираме в прекупени стойности, което допълнително дава съмнение за подем над съпротивата и трайно задържане над нея. Обещаващото за биковете обаче е, че ЕМА 100 се явява като силна и дългосрочна подкрепа, а засега цените се намират на прилично разстояние от нея.

EUR/USD – Дневна

Най-търгуваната валутна двойка продължава низходящия си тренд и през втората седмица на юни, след като не можа да преодолее зоната около 1.2250, което е и дългосрочна съпротива. Всеки пробив във възходяща посока бива отхвърлен бързо и по този начин формира все по-ниски върхове. Установената подкрепа от 50-периодната експоненциална пълзяща средна беше пробита за пръв път от повече от месец насам, което позволи за формирането на все по-ниски дъна и може да се тълкува като сигнал за началото на мечи тренд.

Silver – Дневна

Спот цената на среброто продължава консолидацията си, след като падна под нива от 28 USD в началото на месеца. Сивият метал така и не успя да се установи дългосрочно над тази цена, срещайки локална съпротива от февруари насам при всеки опит за пробив. Среброто очаква своя ясен сигнал, било то фундаментален или технически, за движение, в която и да е посока.

Dow Jones – Дневна

Движенията на индустриалния индекс на Щатите през последния месец се характеризират в ценови диапазон, след като купувачите не успяха да повторят рекордните стойности поставени в началото на май. От тогава са записани по-ниски върхове, но и по-високи дъна, което временно дава надежда на биковете на пазара. Пробив нагоре и тестване на рекорда биха били заявка за началото на възходящ тренд, особено имайки предвид дългосрочната подкрепа на ЕМА 50 и нейното разстояние от сегашните нива.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Подкрепи Economic.bg