АПИ пуска полуготова отсечка от Софийския околовръстен път (снимки)

Директното трасе между „Младост“ и „Горубляне“ ще бъде пуснато в експлоатация, без да му е положен последния износващ слой

АПИ пуска полуготова отсечка от Софийския околовръстен път (снимки) 8 Снимки

Снимка: АПИ

В 8.00 ч утре, 6 декември,  ще бъде пуснато движението по директното трасе на 1.7 км от Южната дъга на Софийския околовръстен път, в участъка между пътните възли „Младост“ и „Горубляне“, съобщава АПИ. Отсечката е част от реконструкцията на 6 км от Околовръстния път между ж. к. „Младост“ и АМ „Тракия“.

Целта е да се улесни пътуването през зимните месеци и да се повиши безопасността, обясняват още от пътната агенция.

Движението обаче се пуска с временна организация, временна пътна маркировка и едва догодина ще бъде положен последният износващ асфалтов пласт и ще бъдат изпълнени всички довършителни работи.

В началото на ноември, отново с обяснението, че се улеснява пътуването, с временна организация на движението беше пуснат 2.5-километровия участък от Южната дъга – от връзката с магистрала „Тракия“ до пътен възел „Герман“. Трафикът в отсечката е в 3 ленти за движение във всяка посока, а при пътен възел „Лозен“ се използват и локалните платна.

С разширението на над 6 км от Софийския околовръстен път, което стартира през октомври м. г., съществуващият двулентов път се реконструира в 6-лентов със средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари. С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция.

Инвестицията е за 142.7 млн. лв. с ДДС и е от републиканския бюджет. Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“. Срокът за завършване на проекта по договор е до края на 2021 г., но с темповете, с които строителите работят се очаква обектът да приключи по-рано.

Коментари: 0