Apple и Google обединяват сили в борбата срещу коронавируса

Компаниите ще разработят технология, която да съобщава, че сте били в контакт с човек с положителна проба за COVID-19

Apple и Google обединяват сили в борбата срещу коронавируса

Снимка: БТА

740 ~ 1 мин. четене

Apple и Google заявиха, че обединяват сили и ще разработят интерфейс, който ще позволи на мобилните устройства да обменят информация чрез Bluetooth връзки, за да предупреждават хората, когато са били в непосредствена близост с някой, който е тестван и е дал положителна проба за COVID-19, съобщава Reuters.

Технологията за първи път ще бъде достъпна в средата на май като софтуерни инструменти за достъп до приложения за проследяване, одобрени от обществените здравни власти, пише още изданието.

Въпреки това, Apple и Google също планират да вградят технологията за проследяване директно в техните основни операционни системи през следващите месеци, така че потребителите да не трябва да изтеглят никакви допълнителни приложения.

Компаниите заявиха, че технологията няма да проследява местоположението или самоличността на потребителите, а ще събира данни само за това, когато две устройства са били в близост един до друг и информацията ще се събира на самия смартфон, а не на сърварите на компаниите.

"Всички ние от Apple и Google вярваме, че никога не е имало по-важен момент да работим заедно за решаването на един от най-належащите проблеми в света“, посочиха двете компаниите в съвместно изявление.

Подкрепи Economic.bg