Аврамова и Ананиев подписаха договора за новите 400 линейки

Проектът се финансира по „Регионална здравна инфраструктура“ на обща стойност 163,5 млн. лв.

Аврамова и Ананиев подписаха договора за новите 400 линейки
Регионалният министър Петя Аврамова и здравният министър Кирил Ананиев подписаха договора за отпускане на 163.5 млн. лв., които ще отидат за модернизация на спешната медицинска помощ в страната. Финансирането идва от ОП „Региони в растеж“.

Предвижда се да бъдат купени 400 линейки, оборудвани със съвременна медицинска апаратура, както и да бъдат обновени 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа. С изпълнението на проекта се очаква цялостно реформиране на спешната медицинска помощ, с което ще се подобри значително качеството на здравната услуга и ще се осигури по-ефективна здравна инфраструктура.

Министър Петя Аврамова акцентира върху това, че проектът ще подкрепи развитието на спешната медицинска помощ. Той ще обхваща 237 обекта, а срокът за изпълнението му е 36 месеца. Според Ананиев ще се прави преструктуриране в системата на здравното министерство, но че няма да се увеличава администрацията му.

Здравният министър подчерта, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки, като договорът с него се очаква да бъде подписан утре, 24 октомври. Стойността му е 38.3 млн. лв. До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка на линейките за спешна медицинска помощ.

На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на месец октомври процедура за купуване на 120 високопроходими линейки. До края на този месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници.
Коментари: 0