Азиатските градове са най-скъпите в света за 2020 г.

София е градът с най-голям спад в класирането на Economist Intelligence Unit

Азиатските градове са най-скъпите в света за 2020 г.

Осака

Снимка: Pixabay

1448 ~ 2 мин. четене
Японският град Осака, Хонконг и Сингапур делят първото място в тазгодишното проучване на разходите за живот в световен мащаб. Осака измества миналогодишния победител в класацията Париж. Падането на френската столица в глобалната класация е показателно за по-широка тенденция в цяла Европа, като много градове на континента регистрират спад в своя ранг поради слабото вътрешно търсене.

Наред с Париж, датската столица Копенхаген регистрира спад в своя индекс, което означава, че градът е изпаднал от челната десетка.

Публикувано от The Economist Intelligence Unit, проучването The Worldwide Cost of Living сравнява повече от 400 индивидуални цени на 160 продукта и услуги.

Както при миналогодишното световно проучване на разходите за живот и само за втори път в историята на проучването, три града споделят първото място като най-скъпите места за живеене в света. Както и миналата година, Хонконг и Сингапур продължават да заемат два от трите места. Тази година обаче също отбелязва промяна, като японски град Осака изкачва три места, за да се присъедини към Хонконг и Сингапур начело в класацията на The Economist Intelligence Unit. Осака заменя Париж, който пада на 5-о място, заедно с друг европейски град - Цюрих в Швейцария.

Четвъртата позиция е за Ню Йорк в САЩ, по който се равняват останалите градове в подреждането - неговият индекс е 100 т., или базов. Трите града на първо място имат индекс от 102. Париж и Цюрих са малко по-евтини за живеене, с индекс от 99.

На седмо място идва Тел Авив, осмото се поделя от Лос Анджелис и Токио, а на 10-а позиция е Женева.Столицата на Украйна, Киев, се покачва с 22 места в общата класация до 86-о място, отчасти благодарение на рекордната реколта на зърно в страната през 2019 г., която увеличи печалбите от износ, което доведе до засилване на украинската гривна спрямо щатския долар. 

Руската столица Москва също се покачва в класацията, от 102-ро до 86-о място, отчасти в резултат на решението на руското правителство да увеличи данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18% до 20%, като стимулира потребителските цени. 

Контрастните движения надолу в класацията също са силно повлияни от слабостта на местната валута. Географски много от най-падащите в класацията са европейски градове, включително българската столица София (която пада от 90-а до 106-а позиция), Рейкявик (от 15 на 29), Рим и Дюселдорф (и двата падат от съвместна 32-ра до съвместна 43-а позиция). Това до голяма степен е резултат от еврото и валутите, свързани с него, като например българският лев, губейки позиция спрямо долара през 2019 г., отбелязва проучването.

София е градът с най-голям спад в класацията, като индексът у нас достига 52, т.е. разходите за живот са почти наполовина колкото в считания за базов град Ню Йорк.

С най-много позици инагоре пък се изкачва Истанбул - с 24 места до 96-о и с индекс от 54.

Ето и градовете, които се движат най-много надолу и нагоре в подреждането:Най-ниски са разходите за живот в Дамаск, Сирия; Ташкент в Узбекистан и Алмати в Казахстан.

Топ 10 на градовете снай-ниски разходи за живот:


Коментари: 0