Бъфет се изтегли от най-голямата енергийна компания

Berkshire Hathaway е заменил петролния бизнес за IBM, 21st Century Fox, Deere & Company и Burger King

Бъфет се изтегли от най-голямата енергийна компания
172 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски


На фона на трудностите, които изпитва петролния сектор през последните месеци, милиардерът Уорън Бъфет се оттегли от инвестицията си в най-голямата енергийна компания – Exxon Mobil, пише The Telegraph.

Неговата Berkshire Hathaway е продала цялото си участие в Exxon – 41,1 млн. акции за близо 3,9 млрд. долара. В допълнение на това, компанията се е разделила и с дела си в друга ключова компания за сектора - американската ConocoPhillips. Според данните на щатската комисия за надзор над пазарите, операциите са извършени през последното тримесечие на 2014.

Бъфет инвестира в Exxon в първата половина на 2013 г., а в края на същата година увеличи участието си. Въпреки разпродажбата, той все още не се е оттеглил от енергийния бизнес, притежавайки към 31 декември дялове в Suncor Energy, National Oilwell Varco и Precision Castparts.

Петролът поевтиня от над 115 долара през юни до под 50 долара за барел сорт Брент в средата на януари. Оттогава възстанови позиции и въпреки, че днес поевтинява с около процент, европейският сорт се търгува на нива близо до 62 долара за барел. „Изборът на акции е труден и е невъзможно той винаги да е правилен”, коментира за изданието Клиф Галънт, анализатор в Nomura.

Това не е първият случай на значителни инвестиционни грешки за Бъфет. Само за последните три месеца на 2014 г. компанията му е загубила 678 млн. долара от участието си Tesco, където преди време бе четвърти най-голям инвеститор.

В същото време Berkshire е добавил 6,5 млн. акции в IBM и е навлязъл в 21st Century Fox, производителя на аграрна механизация Deere & Company и собственикът на веригата за бързо хранене Burger King.

Berkshire обяви 4,6 млрд. долара нетна печалба за юли-септември 2014 г., което е с половин милиард по-малко на годишна база. Приходите за същия период нарастват от 46,5 млрд. до 51,2 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg