България иска да възобнови преговорите за \"Южен поток\"

Това заяви руският заместник-министър на енергетиката Юрий Сентюрин

България иска да възобнови преговорите за \

Снимка: Антон Ковачев

3683 ~ 1 мин. четене

Българските партньори повдигат въпроса за възобновяване на преговорите за "Южен поток". Това беше казано от заместник-министъра на енергетиката Юрий Сентюрин, пише информационна агенция ТАСС.

"Знам, че българските ни партньори активно поставят въпроса дали да се възобновят преговорите по "Южен поток". Това е последната информация, която дойде при нас в министерството." - каза той.

Има 2 основни причини, поради които Москва може да възобнови проекта. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят експерти и правителствени източници.

Газопроводът трябваше да преминава през територията на България, Сърбия и Унгария. Европейският съюз се противопостави на изграждането на газопровода, защото, според третия енергиен пакет, на производителите на газ е забранено да притежават магистрални тръбопроводи в ЕС. 

„Южен поток” не е изцяло руско начинание, както често се смята. Това е международен проект с участието на водещите европейски енергийни гиганти. В него „Газпром” притежаваше 50%, а италианската Eni – 20%. Френската Électricité de France и германската Wintershall (част от BASF) държаха по 15%.

Подкрепи Economic.bg