България не подобрява конкурентоспособността според IMD

Подреждането в световната класация е за 2020 г. и в него влизат 63 държави

България не подобрява конкурентоспособността според IMD
1424 ~ 1 мин. четене

България запазва 48-та си позиция от общо 63-и в Световната класация за конкурентоспособност на IMD за 2020 г. (WCR). През 2019 г. страната ни е заемала същото място, за разлика от съседна Гърция, която от 58-о място се изкачва на 49-о.

Пред България в класацията се нареждат Унгария (47), Турция (46) и Филипини (45).

Резултатите от класирането обаче са комбинация от отговори: (а) през първото тримесечие на 2020 г. от страна на бизнес мениджърите на въпроси как те възприемат икономиката на страната си и (б) твърди данни от 2019 г.

Сингапур запази позицията си номер едно за втора поредна година в анализа на Института за развитие на управлението на глобалните икономики.

След него в топ 5 се нареждат по ред Дания, Швейцария, Нидерландия и административен район Хонконг.

В анализа се казва, че фактори за успеха на Сингапур са силните му икономически резултати, които произтичат от стабилната международна търговия и инвестиции, заетост и мерки на пазара на труда. Стабилните резултати както в образователната му система, така и в технологичната инфраструктура –телекомуникациите, капацитетът на честотната лента и високотехнологичния износ – също играят ключова роля.

За втора поредна година САЩ не успяха да се преборят за върха на класацията, след като бяха свалени от първото си място миналата година от Сингапур и слязоха на 10-то (след третото през 2019 г.). Търговските войни навредиха както на Китай, така и на икономиката на САЩ, преобръщайки положителните траектории на растеж. Китай тази година падна на 20-та позиция от 14-та миналата година.

Канада се е издигнала до 8-о от 13-о място, докато Хонконг променя позицията си от 2-ро място през 2019 г. до 5-то тази година.

Подкрепи Economic.bg