България трета в света по производство на космическa хранa

Те се използват също така при бедствия и аварии

България трета в света по производство на космическa хранa
Автор: Кезим Медев

България е трета в света по производство на космически храни, които не са предназначени само за космоса, но се използват и при бедствия и аварии. „Потенциалът на страната ни е наистина съществен. В момента имаме много малки и средни предприятия, които поемат развитие в областта на електрониката, комуникационни и информационни технологии, автоматика, роботика, безпилотни системи”, заяви Веселин Василев, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Аерокосмически технологии, изследвания и приложения” по време на работна дискусия “Индустрия в космоса – реалност за България” в Българска стопанска камара, предаде репортер на Economic.bg.

Една от целите на събитието бе да се привлекат фирми, които смятат, че нямат нищо общо с космоса. Всяко предприятие всъщност може да бъде полезно, тъй като дори производството на един по-специфичен болт може да бъде част от тези технологии. Данните, които г-н Василев сподели, показват, че възвращаемостта на инвестициите за бизнеса са в рамките на 400%, съобщават news.bg.


Страната ни има две космически програми, които представляват огромен успех. Става въпрос за полетите на двамата ни космонавти Георги Иванов и Александър Александров. „България има огромен потенциал, не бива да смятаме, че той е съществувал в миналото, той съществува в момента и на тази база стъпваме”, добави Василев.

На срещата стана ясно, че България има разработени иновативни технологии от преди 30 години, които в момента се внедряват. „Нека да помислим за това наследство, което може да се претвори лесно”, апелира Василев. 

Коментари: 0