Държавата трябва да плати глобата от Арбитража, за да участва в сделката за ЧЕЗ

Според договора \"Инерком\" трябва да помага при решаването на спора

Държавата трябва да плати глобата от Арбитража, за да участва в сделката за ЧЕЗ

Включването на българската държава в сделката между „Инерком България” и CEZ за активите им у нас няма да бъде толкова лесно. Ситуацията се усложнява от международния арбитраж, който CEZ води срещу българската страна и който е на стойност до 600 млн. евро, пише Hospodářské noviny.

ЧЕЗ и българските политици чакат дълга стратегическа битка, която може да донесе милиарди на чешката компания, но и да забрани текущата сделка, пише изданието.

Според добре информирани източници от управляващото дружество CEZ, част от договорa за продажба на активите на българската „Инерком”, е местната компания да предостави помощ, доставка на необходимите материали и други подобни по арбитражното дело.

"Сега се опитайте да си представите, че ще се съгласим, че собственик на българска компания ще стане някой, срещу които ние водим арбитраж за такава сума. Не можем да си позволим", казва източникът HN.

Сега CEZ е подготвила нов стратегически вариант, пише HN. Българското правителство може да предложи да закупи своя контролен пакет, но също така да плати глобата, която арбитражът би решил.

Енергийната група CEZ стартира международен инвестиционен арбитраж срещу България в  Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID). Групата е решила да предприеме тази стъпка след  редица проблеми с българските институции,  които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар.

Коментари: 0