България запази квотата си за улов на калкан

Тя остава 43,2 тона, обявиха от земеделското министерство

България запази квотата си за улов на калкан

През 2015 година квотата за улов на калкан в Черно море остава 43,2 тона. Това стана ясно по време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. България бе представена от министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която  защити позицията на страната ни, че квотата не трябва да бъде намалявана. Европейската комисия предложи намаляване с 15%.

„Сегашният модел на намаляване на квотите само за Държавите членки не е ефективен, той единствено ги ощетява, когато се прилага само от тях. Предизвикателство е създаването на условия за равнопоставеност между всички черноморски страни и изграждане на модел за управление, който да се прилага и спазва по еднакъв начин от всички държави от Черноморския басейн“, посочи министър Танева. 

Тя беше категорична, че България ще продължи да работи в посока за предотвратяване на нерегламентирания риболов и въвеждането на екосистемен подход. България се ангажира да продължи контрола, наблюдението и мониторинга по отношение на риболовните дейности.

Коментари: 0