Българска следа в американския допинг скандал

Лекар с българско име е дал разрешение на Симон Байлс да използва забранени стимуланти

Българска следа в американския допинг скандал
Името на български лекар се появи в скандала с одобреното от Световната антидопингова агенция (WADA) използване на забранени медикаменти от американски спортисти, съобщава „Студия Трансмедия“. Проверка на медията в документите, които руските хакери Fancy bear публикуваха на сайта си, показва, че американската гимнастичка Симон Бейлс е получила разрешение да използва принципно забранения психостимулант метилфенидат от лекар на име Мариела Сиракова.

Името съвпада с това на българския специалист по спортна медицина д-р Мариела Сиракова. Тя е лекар на националния отбор по художествена гимнастика. Според публикация в спортния сайт gong.bg от 2009 г. д-р Мариела Сиракова е избрана за член на медицинския комитет TUE към Световната федерация по гимнастика.

От документите, разкрити от руските хакери се вижда, че Симон Бейлс е дала положителна допинг проба за психостимуланта метилфенидат през 2016 г. Въпреки това е избегнала дисквалификацията. На нея й е било разрешено да използва също амфетамин и декстроамфетамин през 2012, 2013 и 2014 г. На олимпиадата в Рио тя спечели четири златни медала.
Коментари: 0