Българските Starbucks с нов собственик

Най-големият публично търгуван оператор на заведения в Централна Европа - полската AmRest Holding, обяви, че придобива бизнеса на кафе веригата в България и съседната Румъния

Българските Starbucks с нов собственик
500 ~ 1 мин. четене
Американската верига кафе-ресторанти Starbucks, която в България се държи от гръцката компания Marinopoulos Coffee Company, ще има нов собственик. Сделката се оценява на 16 млн. евро.

Най-големият публично търгуван оператор на заведения в Централна Европа - полската AmRest Holding, обяви, че придобива бизнеса на кафе веригата в България и съседната Румъния, а чрез сделката купувачът ще придобие 14 заведения на Starbucks в Румъния и 5 в България.

Те ще се прибавят към 67-те обекта от веригата на AmRest в Полша, Чешката република и Унгария. Полската компания присъства и на пазари извън региона и има над 21 000 служители. Публичната група държи правата и за KFC, Burger King, Pizza Hut и др. вериги.

Приходите на AmRest за последното отчетено засега трето тримесечие на 2014 г. достигнаха 185 млн. евро. Пазарната капитализация на групата в момента е около 604 млн. евро.

Starbucks присъства на българския пазар от 2008 г. През 2009 г. бяха открити още две заведения в София и Бургас, а през следващата и още едно - в стооличния The Mall на "Цариградско шосе". Три години по-късно беше отворен и петият обект в "Парадайз мол".
Коментари: 0