Българският език признат за официален и в САЩ

В Австрия може да се държи матура на български език

Българският език признат за официален и в САЩ
4352 ~ 1 мин. четене
В американски щати като Илинойс българският език е признат за официален от 2005 г. В област Кук, например, данъчната администрация работи и на него, пише „Труд”. Данните са от изследване, проведено от Института за български език към БАН („Българският език на ново място по света“).

Очаква се езика ни да признаят и други щати, обяснява доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс, разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев.

В Австрия пък в училище може да се държи матура на български. Това е официално признато.

Езиковедите са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в други държави, включително в Новия свят.

В сряда бе съобщено, че според проучването на БАН около 15 млн. души по света говорят български.

В момента населението на България е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница, коментира историкът проф. Божидар Димитров.
Подкрепи Economic.bg