Барак Обама е най-популярният световен лидер

След него се нареждат Ангела Меркел и Дейвид Камерън

Барак Обама е най-популярният световен лидер
Барак Обама е най-популярният световен лидер, показва глобално допитване на "Галъп интернешънъл". След него се нареждат германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. 

За американския президент с положителна оценка са гласували 59% от допитаните, а с отрицателна - 29%. Меркел е с 42% одобрение и 29% процента неодобрение. Дейвид Камерън е събрал одобрение от 37% от допитаните и неодобрение от 28%. На четвърто място в класацията се нарежда Франсоа Оланд - 35% одобрение и 29% неодобрение.

Държавниците на следващите места са събралил по-малко положителни оценки от отрицателните. Така пети е руският президент Владимир Путин – 33% от анкетираните го одобряват, а 43 процента – не. Китайският лидер Си Цзинпин събира 27% одобрение и 30% неодобрение, предава БГНЕС.

Обама е подкрепен от хора в Европа, Северна и Южна Америка, Източна Азия. Путин е един от малкото лидери, за когото подкрепата у дома е била по-голяма от средната за света. 

При втората петорка единственият държавник с преобладаващо одобрение е индийският премиер Нарендра Моди, класиран на седмо място – 24% го оценяват положително и 20% отрицателно. На осмо място е бразилският президент Дилма Русеф – еднакви проценти на одобрение и неодобрение. Последните две места заемат саудитският крал Сауд (20% одобрение и 31% неодобрение) и иранският президент Хасан Роухани (19% към 32%).
Коментари: 0