Бензинът пада под 2 лева след Нова година

Това прогнозира финансов експерт

Бензинът пада под 2 лева след Нова година
От Нова година бихме могли да очакваме цени под 2 лева за литър бензин в България. Сега, до една седмица, вероятно няма да паднат под 2 лева, но в началото на Новата година това може и да се случи. Това прогнозира пред БНР дилърът на международните финансови пазари Станислав Фортунов.

Цената на петрола, добиван в Северно море, падна до най-ниското си равнище от 11 години. Февруарските доставки на сорта "Брент", чиято стойност влияе на европейския пазар, поевтиняха до 36 долара и 16 цента за барел.

Българският пазар ще реагира със закъснение на новите ценови нива и горивата по бензиностанциите у нас ще поевтинеят едва след празничните дни, прогнозира Фортунов.

Той посочи още, че американският лек суров петрол също задържа ниските си стойности, като от началото на годината този сорт е поевтинял с близо 35%. Спадът на световните цени на петрола е подкрепян и от решението на страните-износителки да увеличават добивите.

Главната причина е това, че в началото на месец декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обявиха, че ще запазят производствените нива на текущите стойности, а те са доста високи или около 31 милиона барела дневно, което е рекордно високи нива.

ОПЕК отказва да намали производството, за да може да задържи пазарен дял, докато това правят и Русия, и всички големи производителки в момента. Отказвайки да намалят пазарния дял, цената продължава да спада поради пренасищане от суровината като цяло в световен мащаб.

Коментари: 0